RESUM DE LA REUNIÓ INFORMATIVA DEL DIA 19 DE JULIOL DE 2019

RESUM DE LA REUNIÓ DE VEÏNS 19.07.2019

 

1.-EFICIÈNCIA ENERGÈTICA:

-PLAQUES SOLARS: La Maria Crehuet de l’Associació de Micropobles, va fer una xerrada sobre els diferents tipus d’energies renovables que hi ha avui en dia. Plaques solars, molinets de vent… que tenen una vida mitja d’uns 25 anys…Les reserves de les energies no renovables s’estan acabant per aquest motiu s’ha de començar a plantejar l’utilització de les renovables. Des de l’Ajuntament es faran descomptes en l’IBI i també en el permís d’obres a totes les vivendes que utilitzin energies renovables.

-COTXES ECO (GLP, elèctrics, gas natural…): Es faran bonificacions en la taxa de vehicles. Es posarà un punt de recàrrega elèctrica.

 

2.-RECOLLIDA SELECTIVA:

-RECICLOS: En Marc Marrús ens va parlar d’aquest projecte pilot del Pla de l’Estany que incentiva la recollida selectiva d’envasos. Es va posar en funcionament el 2018 i fins ara ja hi han participat unes 1000 famílies de la comarca. Es tracta de donar-se d’alta a una pàgina d’internet. (https/pladelestany.reciclos.cat/ca). Hi ha disponibilitat de bosses grogues per posar-hi els envasos per reciclar. A cada bossa s’hi ha d’enganxar un codi QR i fer-ne una foto que s’ha de penjar a la pàgina web. Es van acumulant punts que es poden utilitzar de dues maneres: La primera, participant en sortejos periòdics i la segona, ajudant a diverses ONG i associacions a nivell comarcal. A l’Ajuntament tenim bosses i codis QR.

-RECOLLIDA SELECTIVA A SANT MIQUEL: El 2018 es van reciclar només el 30% de la brossa. Les directrius europees obligaran a reciclar-ne el 60% l’any vinent. Si no s’aconsegueixen aquests objectius, hi haurà penalitzacions, augment de la taxa d’escombraries que es preveu que pugui duplicar-se o triplicar-se en els propers anys. Segurament d’aquí a un temps s’iniciarà un canvi en la recollida d’escombraries, en forma de contenidors tancats.
De moment, per evitar el mal ús que algunes persones fan dels contenidors, sobretot parlem dels voluminosos que es deixen fora de lloc, s’han instal•lat càmeres de videovigilància a les diferents zones de contenidors i uns cartells informatius. A més, es farà una zona tancada amb clau, al costat de la pista per a recollir voluminosos. La clau serà a l’Ajuntament i tothom en podrà fer ús. A més, recordar que es pot trucar al 972581858 i en cas de tenim molta quantitat de voluminosos venen a casa a recollir-los.

-PLÀSTICS AGRÍCOLES: Ens hem informat sobre com es podrien reciclar i l’Oriol va posar-se en contacte amb una empresa del Pallars especialistes en aquest tema.

 

3.-GLIFOSAT:

És l’herbicida més utilitzat al món (Round Up). Comercialitzat des dels anys 70, actualment se sap que és perjudicial tant per a persones, com per flora i fauna, empobrint els terres i afavorint l’aparició de malalties. Estudis recents el relacionen amb malalties hematològiques (limfomes), disrupcions endocrines, trastorns reproductius, mutacions genètiques i neurotoxicitat. En animals aqüàtics s’ha vist que promou les mutacions genètiques. En el sòl s’ha vist que empobreix la terra i afavoreix les infeccions per fongs. Per tot això, l’any 2017 es va entrar una proposta per evitar-ne l’ús públic al municipi. Des de llavors no s’ha tornat a utilitzar més. D’altres municipis s’han afegit a la nostra proposta.

 

4.-BÚSTIES:

Les bústies que tenim actualment al poble, són massa petites, escampades per tot el territori, cosa que fa que els carters (que canvien cada 3 mesos) no s’acabin d’aclarar alhora de repartir el correu. També tenen molts nius de vespes i com que ja tenen uns anys, moltes estan en mal estat. Per aquest motiu, proposem posar totes les bústies juntes en un buc a la Plaça de l’Ajuntament. Les obres s’iniciaran després de l’estiu. Són bústies més grosses, horitzontals, hi podran cabre i com que són hermètiques no s’hi podran posar les vespes. També serà molt més fàcil per a repartir el correu, ja que hi haurà posats els noms de cada casa.

 

5.-NOU PERÍMETRE ANTI-INCENDIS:

S’aplicarà un nou perímetre de 25 metres al voltant de les cases lliure de bosc, per evitar que en cas d’incendis, el foc pugui afectar els edificis. No es tracta de tallar tots els arbres del voltant, sinó de triar i deixar el sotabosc lliure. Els que no ho apliquin correctament, se’ls cobrarà un cànon.
S’organitzarà una xerrada amb tècnics per informar a la població com s’ha d’actuar i quins arbres s’han de tallar.